Spring naar inhoud

Bijen

 

Dansende bijen

bij bevrucht bloem
Bij bevrucht een bloem met verzameld stuifmeel
nectar verzameld door bij
Hierboven opgeslagen nectar/honing in de raat.

Zonder bestuiving door insecten zouden wij ruim een derde van onze voeding moeten missen. Maar nieuw onderzoek geeft aan dat het belang van bijen en hommels voor een gezond dieet misschien nog wel groter is.

Een groep Duitse en Amerikaanse ecologen en voedingsdeskundigen heeft namelijk onderzocht voor welke voedingsstoffen wij vooral afhankelijk zijn van bloeiende gewassen en bomen – en komen daarbij tot de conclusie dat bijen ons naar relatief gezonde voeding wijzen, die een rol kan spelen in de bestrijding van moderne welvaartsziekten.

Zo leveren gewassen die afhankelijk zijn van bestuiving het merendeel van de onverzadigde vetten in onze voeding, die een bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van hart- en vaatziekten.

Ook is een belangrijk deel van vitamine A, E en foliumzuur (B11) afkomstig van deze planten – net als bijna alle vitamine C en veel carotenoïden, natuurlijke kleurstoffen, waarvan sommige een rol zouden kunnen spelen in de voorkoming van bepaalde vormen van kanker.